Sprekers

Christoph Maria Ravesloot

Professor Innovation Sustainable Building Information Modelling BIM

Jan-Paul Schop

Managing Director, USP Marketing Consultancy

Jan Paul Schop is oprichter en eigenaar van USP Marketing Consultancy en BouwKennis. Hij is al bijna 25 jaar actief in de bouwsector. Jan Paul Schop werkt voor de grote internationale concerns, vooral in de bouw en installatie toelevering.

Leo Labega

Opleidingsmanager BIM Engineer en HIT-W, Avans+

Leo Labega was ongeveer 23 jaar werkzaam in de installatietechniek bij installateurs, adviseurs, fabrikanten en leveranciers. Sinds 3,5 jaar is hij opleidingsmanager bij Avansplus voor de post-HBO Hogere Installatietechniek voor Werktuigkundige Installaties (HIT-W) en depost-HBO BIM Engineer.

Berend Koudstaal

Manager Stafbureau, Sector Vastgoedbeheer, Programma Integrale Bouw, Erasmus MC

Sinds 2013 is Berend Koudstaal verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van het Electronisch Gebouw Dossier (EGD) bij Programma Integrale Bouw van het Erasmus MC. Het EGD wordt een ICT-tool die helpt om informatie over o.a. het vastgoed en de technische installaties te vinden op basis van open informatiestandaarden. De gegevens van een gebouw moeten net zo lang meegaan en inzetbaar zijn als het gebouw zelf. BIM is daarmee een middel voor Asset Lifecycle (Information) Management.

Berend Koudstaal is verbonden aan diverse netwerken zoals het Landelijk Overleg Gegevensbeheer UMC`s en de projectgroep ‘BIM in beheer’ van de Nederlandse Universiteiten. Daarnaast is hij lid van de werkgroep ‘Nationaal BIM Protocol’ van de Bouw Informatie Raad (BIR).

Jothijs van Gaalen

Hoofd afdeling Constructieve Modellering, BAM Infra

Jothijs van Gaalen (1978) is in 2004 als civiel ingenieur afgestudeerd aan de TU Delft. Na zijn afstuderen begon hij bij BAM als projectleider business development. In de periode 2007 – 2010 werkte hij als constructeur bij Mobilis aan diverse projecten waaronder het metro- en treinstation Rotterdam CS.
Eind 2010 keerde Jothijs van Gaalen terug bij BAM Infra als afdelingshoofd Constructieve Modellering. Deze afdeling, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van 3D/BIM modellen, werkt voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse infraprojecten van BAM. Sinds 2013 heeft hij een leidende rol in het BIM programma van BAM Infra.

Van Gaalen is tevens programmacommissaris bij de afdeling Bouw- en Waterbouwkunde van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI).

Cyrille Pennavaire

Regiocoördinator Samen Slimmer Bouwen, VolkerWessels BVGO midden

Cyrille Pennavaire is geboren en getogen in Zeeland. Hij heeft Franse roots en een voorliefde voor snowboarden, kitesurfen en mountainbiken. Na afronding van zijn International Baccalaureate in Basel (Zwitserland), vertrok hij naar Eindhoven om aan de TU/e zijn Masters in Construction Management and Engineering (CME) te behalen.

Sinds 2008 is Cyrille Pennavaire actief in diverse Nederlandse BIM initiatieven vanuit BNL, TNO en hetnationaalbimhandboek.nl. Sinds 2014 is hij Regiocoördinator SamenSlimmerBouwen bij VolkerWessels BVGO midden. Vanuit deze rol is hij verantwoordelijk voor de visievorming en implementatie van BIM, LEAN en ketensamenwerking binnen diverse VolkerWessels bedrijven.

Stefan Wijers

Bouwtechnisch ingenieursbureau Christiaens & Wijers

Ing. Stefan Wijers studeerde in 2011 af aan de HTS in Arnhem. Na de studie bouwkunde richtte hij zijn eigen ingenieursbureau op. Op 1 januari 2016 werd de onderneming uitgebreid door een samenwerking aan te gaan met een collega-bedrijf uit de regio. Sindsdien worden alle werkzaamheden uitgevoerd onder de naam ‘bouwtechnisch ingenieursbureau Christiaens en Wijers’. Het bureau geeft zowel constructief advies voor de particuliere als zakelijke markt.

De dagelijkse werkzaamheden van Stefan Wijers bestaan uit het ontwerpen, berekenen en tekenen van bouwconstructies. De afgelopen 2 jaar is hij zich meer gaan verdiepen in het tekenen volgens de BIM-methodiek. Dit probeert Wijers zo veel mogelijk toe te passen in hun projecten. Zijn doel is om opdrachtgevers, zoals architecten en aannemers, te overtuigen van de voordelen van het werken volgens deze methode.

Wim Verbruggen

Solution Architect bij het BIM-programma Rijkswaterstaat

Wim Verbruggen startte als constructeur bij de Deltawerken in Zeeland en legde zich daarna toe op de automatisering binnen het ontwerp en de beheersing daarvan binnen projecten. Sinds 2012 is hij vanuit beide kennisgebieden betrokken bij het BIM-programma van Rijkswaterstaat.

Maarten Veerman

Team leader Building Information Management, Witteveen+Bos

Jeffrey Truijens

BIM coördinator, Dura Vermeer Bouw Midden West

Het project Pontsteiger wordt ontwikkeld en gebouwd door de combinatie M.J. de Nijs en Dura Vermeer. Samen zetten zij de regie op het BIM-proces op, gebaseerd op informatie-uitwisseling via open standaarden (IFC (uitwisseling) en BCF (communicatie). Hierbij is de mindset dat het model voorgaat op de tekeningen.

Deze open benadering leid tot een breed bereik van partijen die meedoet met het uitwisselen van informatie met modellen. Het virtueel afstemmen van deze informatie staat centraal. En de gestructureerde borging van informatie in de verschillende IFC modellen geeft de manier van samenwerken goede dynamiek. Zowel Van Rossum (constructeur) als Hoco Beton (prefab leverancier) zullen toelichten wat zij ervaren als voordelen in deze manier van werken.

Lex Ransijn

BIM manager, M.J. de Nijs en zonen

Steven Schoenmakers

Constructeur, Van Rossum

Steven Schoenmakers rondde in 2013 zijn studie Structural Design af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sindsdien werkt hij bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam. Daar is hij constructeur en werkt hij sinds de zomer van 2014 aan Pontsteiger. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs is hoofdconstructeur van Pontsteiger en na een uitgebreid voortraject is de bouw nu volop bezig.

Michèl Hermans

Constructeur, Hoco Beton

John Stals

1e Tekenaar 3D Modelleur, Hoco Beton

Bram Mommers

European BIM Business Development Manager, Arcadis

Bram Mommers is vanaf eind 2014 verantwoordelijk voor de BIM-implementatie en de business development rondom BIM voor ARCADIS Europa. Daarnaast leidt hij de wereldwijde BIM Community binnen ARCADIS Global.

Sinds 2007 is hij als consultant betrokken bij nationale en internationale Informatievraagstukken in de bouwsector. Daarnaast was hij van 2012 tot 2015 lid van het programmateam van de Nederlandse Bouw Informatie Raad (BIR) in Nederland, en vertegenwoordigde hij Nederland in o.a. buildingSMART international en de CEN. Ook was Bram Mommers betrokken bij de oprichting van een nationaal one-stop-shop loket voor de Nederlandse OpenBIM standaarden: het BIM loket.

Johan Bredenbeek

Informatie Manager, ULC

Johan Bredenbeek heeft een achtergrond in de Installatietechniek en IT en is continue bezig met vernieuwen en verbeteren. Een opleiding Technische Bedrijfskunde heeft geholpen bij de wens om continue processen te verbeteren bij bedrijven. Toepassen van de BIM- werkmethodiek is ook een belangrijke procesverbetering. Daarnaast gaat BIM helpen bij de verdere digitalisering van de bouw, iets waar de komende jaren grote stappen in gezet gaan worden.

Als Informatie Manager binnen ULC zorgt Johan Bredenbeek voor de smeerolie tussen de business en IT. Zo ontstaat een betere en snellere acceptatie van IT-systemen.

Alexander Hoos

Informatie Manager, Kuijpers Installaties

Bouwcombinatie Hurks, Kuijpers en ULC werken samen aan de realisatie van een groot project voor de TU Delft: een grensverleggend, trillings- en geluidsarm laboratorium voor de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. In dit project zijn de ontwerp- en realisatiefase (LOD 400) voor het eerst met behulp van BIM doorlopen. De praktijkervaringen en lessons learned hebben geresulteerd in vele nieuwe inzichten. De schaalgrootte en de integrale aanpak maken dit project uniek.

Stefan Kauffeld

BIM regisseur, Hurks

Philip Breedveld

Architect en directeur, Archivolt Architecten

Eric Smook

BIM-manager, Archivolt Architecten

Sinds 1998 werkt Eric Smook bij Archivolt architecten bv. Eerst als 2D CAD tekenaar, daarna als CAD manager en systeembeheerder. In die taak implementeerde hij de CAD werkwijze binnen het bureau. Daarnaast werd zijn CAD kennis binnen en buiten het bureau veelvuldig geraadpleegd.

Tussen 2005 en 2010 onderkende het bureau de noodzaak om in 3D te gaan werken. Eric Smook heeft toen de keuze en transitie naar een BIM werkwijze op het bureau opgezet en begeleid. In die hoedanigheid groeide hij uit tot BIM manager en coördineerde hij intern en extern de opzet van BIM projecten.

Prof.dr.ir. Arjen Adriaanse

Hoogleraar Bouwprocesintegratie & ICT, Universiteit Twente; Hoofd Adviesgroep Informatiemanagement en BIM Programma Directeur Arcadis

De afgelopen 15 jaar is Arjen Adriaanse in verschillende rollen bezig geweest met de ontwikkeling en implementatie van het BIM-gedachtengoed. Zowel vanuit wetenschap als de praktijk, en vanuit verschillende perspectieven (bouwer, advies en ingenieursbureau, opdrachtgever).

Arjen Adriaanse is momenteel Professor Bouwprocesintegratie & ICT aan de Universiteit Twente. Zijn leerstoel richt zich op meer geïntegreerde manieren van (samen)werken in het bouwproces. Ook richt hij zich op de mogelijkheden van steeds geavanceerdere ICT-hulpmiddelen om deze manieren van (samen)werken te ondersteunen en te stimuleren. Daarnaast is hij Hoofd Adviesgroep Informatiemanagement en BIM Programma Directeur bij Arcadis Nederland.